piątek, 11 kwietnia 2014

tort fiołkowy

Nie wątpię w to, że na pewno część z was słyszała już o tym, że te pięknie pachnące kwiatki są jadalne. Jeśli jednak nie słyszałeś- to właśnie jest ten czas. Fiołki, dzięki temu, że są tak aromatyczne znajdują zastosowanie również w kuchni i są to głównie desery. Dziś przyszedł czas na fiołkowy tort, ale myślę, że nawet jeśli nie w tym sezonie, to w następnych dalej będę z nich czarować- marzy mi się syrop i cukier fiołkowy... :)


Konfitura fiołkowa (1 średni słoiczek):
średnia miseczka płatków fiołków (bez pręcików i zielonych części)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, gotować aż płyn lekko zgęstnieje (około 5 min) na małym-średnim ogniu. Odstawić do ostudzenia.


Do tortu fiołkowego jak ten potrzebna będzie konfitura fiołkowa. Poniżej podaję przepis, najlepsza jest bowiem ta domowa. Do przełożenia tortu możecie użyć zarówno ubitej, lekko słodkiej śmietanki i otrzymać wersję najprostszą, lekką i pyszną. Możecie również tak jak ja wzbogacić smak tortu o nutę cytryny, przygotowując cytrynowy krem na bazie serka mascarpone i lemon curd. Bardzo polecam!
Do dekoracji możecie użyć zarówno świeżych fiołków lub tak ja- z pomocą rękawa cukierniczego i odrobiny barwników spożywczych wyczarować całą ich łąkę. 


Tort fiołkowy (tortownica 20cm):
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

Krem cytrynowy:
druga taka sama porcja kremu śmietankowego
lemon curd z tego przepisu

dodatkowo: konfitura fiołkowa, odrobinę fioletowego barwnika spożywczego

Biszkopt: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dół). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Białka oddzielić (dokładnie) od żółtek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną i błyszczącą masę stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać obie mąki i delikatnie zmiksować (tylko do połączenia). Połowę masy wlać do tortownicy, piec około 25-30 minut. Wyjąć, delikatnie zdjąć obręcz i rzucić o deskę. Tortownicę oczyścić, włożyć nowy papier i upiec w ten sam sposób drugą część biszkoptu. 
Krem śmietankowy: Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudem. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej i sztywnej masy (uwaga aby nie miksować za długo by masa się nie ścięła).
Krem cytrynowy: Przygotować kolejny krem śmietankowy a na koniec wmiksować jeszcze lemon curd.
Składanie: Każdy blat biszkoptu pokroić na dwie części. Każdą smarować konfiturą fiołkową i przekładać kremem cytrynowym. Boki i górę tortu udekorować kremem cytrynowym. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Zakochałam się! Chce ten tort! Cudowny <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejny niestety za rok... - fiołki się skończyły ;c

      Usuń