piątek, 11 kwietnia 2014

sos śmietanowy z kurczakiem i szparagami

To bardzo proste i szybkie danie, za razem jednak jest sycące i pysznie wiosenne! Użyłam do niego moich ulubionych wiosennych nowalijek- szparagów. Są po prostu cudowne i nie wyobrażam sobie bez nich wiosny. Do tego dania przygotowałam je na parze (nad gotującym się ryżem). Do tego kurczak (ale będzie pasował także łosoś- wtedy gotujemy go razem ze szparagami na parze) w marynacie bazyliowej i lekki sos śmietanowy. My jedliśmy taki sos razem z ryżem (pół na pół parbolied i dziki) ale będzie pasował również makaron. 

A już niedługo zapraszam po więcej inspiracji z wykorzystaniem szparagów!


Sos śmietanowy z kurczakiem i szparagami (4 porcje):
3 małe piersi z kurczaka (lub 2 normalne)
1/2 pęczka szparagów (250g)
1 mała cebula
2-3 łyżki pesto bazyliowego
1/2 łyżeczki imbiru
150-200ml śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku

do podania: ryż lub makaron ugotowane al dente, listki bazylii

Nad gotującym się ryżem ustawić garnek do gotowania na parze. Szparagi umyć i ułamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić na 2-3 cm kawałki i wrzucić do garnka, przykryć, gotować około 7 minut. Kurczaka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z pesto i imbirem, doprawić lekko. Jeśli mamy możliwość- odstawić na pół godziny do zamarynowania. Rozgrzać patelnię a następnie usmażyć kurczaka razem z cebulą, doprawić jeśli trzeba. Następnie wlać śmietankę i gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucić szparagi, wymieszać. Podawać z ryżem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz