piątek, 11 kwietnia 2014

sałatka wiosenna

Czy może być wiosną coś lepszego niż sałatka zawierająca same najlepsze nowalijki? Chyba nie:) Taką sałatkę możecie przygotować jako dodatek do obiadu, podać na kolację lub wziąć do szkoły/pracy. To samo dobro zamknięte w jednej misce. Znajdziecie tu 3 rodzaje sałat, młodą rzodkiewkę, szparagi gotowane na parze, odrobinę fety dla wzmocnienia smaku, a całość dopełniona cytrynowym vinegretem. Pyszności, i to zdrowe!


Sałatka wiosenna:
1/3 liści z dużej główki sałaty masłowej
duża garść rukoli (lub roszponki)
duża garść szpinaku (młodego- baby, same listki)
3-4 rzodkiewki
1/2 pęczka szparagów (250g)
50g fety

Cytrynowy vinegret:
sok i skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (ja użyłam ziołowego)
sól, pieprz do smaku

Sałatka: Sałaty umyć, lekko porwać i osuszyć, przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Szparagom ułamać końce, pokroić na 2-3 cm kawałki i ugotować na parze- 7 min. Fetę pokroić i wrzucić do miski razem z pozostałymi składnikami. 
Cytrynowy vinegret: Sok i skórkę umieścić w miseczce, dodać musztardę i wymieszać do całkowitego połączenia. Następnie cały czas mieszając wlewać oliwę (sos lekko się zagęści). Na koniec dodać ocet i doprawić do smaku, wymieszać a następnie polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz