niedziela, 9 marca 2014

eton mess z lemon curd

Ostatnio mało mam czasu na blogowanie, dlatego dzisiejszy deser też jest dość szybki, w biegu:) jednak to, że przygotowuje się go szybko wcale nie odejmuje mu smaku, wręcz przeciwnie- kilka dobrej jakości składników, ładne kieliszki i cieszy nie tylko podniebienie ale i oko. Bardzo polecam spróbować, tym bardziej, że kombinacji jest wiele- zamiast lemon curd dodajcie ulubioną konfiturę, frużelinę czy też sos przygotowany ze świeżych owoców i voila- słodki "bałagan" gotowy. 
A jeśli macie jednak więcej czasu i chcecie pokusić się o przygotowanie deseru od początku do końca samodzielnie, upieczcie bezy- te domowe najlepsze- z wierzchu chrupkie a w środku wciąż lekko ciągnące, pycha!


Eton mess z lemon curd (6-8 porcji):
cały lemon curd z przepisu poniżej
200-250 ml śmietanki 36%
ekstrakt waniliowy
pokruszone bezy z przepisu poniżej

Śmietankę ubić na sztywno, na koniec dodać ekstrakt i zmiksować do połączenia. W kieliszkach układać na przemian lemon curd, beziki i śmietankę. Podawać natychmiast gdyż bezy pod wpływem wilgoci śmietanki nasiąkają i tracą chrupkość. Smacznego!


Lemon curd:
2 żółtka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
sok i skórka starta z 2-3 cytryn
80g masła

Jajka i cukier umieścić w garnuszki i ubić delikatnie alby się delikatnie napuszyły. Następnie ustawić na średniej mocy palnika i dodać pozostałe składniki. Mieszać cały czas aż do zgęstnienia kremu. Odstawić do ostygnięcia a następnie do zgęstnienia do lodówki. Przechowywać do tygodnia (w lodówce).


Bezy (8 dużych krążków lub około 40 mniejszych):
3 białka
3/4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka idealnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (to znaczy: nie wypłyną z odwróconej miski). Następnie partiami dodawać cukier i miksować (około 10 minut). Na koniec wmiksować sok z cytryny i mąkę. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w postaci krążków lub rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką wycisnąć małe beziki. Piec w temperaturze 110°C przez około 60 minut (będą lekko ciągnące w środku) lub 90 minut (będą chrupiące).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz