wtorek, 15 kwietnia 2014

tarta truskawkowa z kremem cytrynowym

Zróbcie sobie coś takiego- smak tak wyczekiwanych truskawek, choćby ich tych lekko:) modyfikowanych czy sprowadzanych aż z Hiszpanii, to jest właśnie to za czym wszyscy tak mocno tęsknimy. Ja przynajmniej nie mogłam się już doczekać:) Jednakowoż bez względu czy zdecydujecie się piec teraz czy gdy będą już pięknie polskie truskawki, nie zapomnijcie o tym przepisie. 
Podobnie jak kilka poprzednich- to minimalizm kuchenny, który wcale nie odejmuje smaku, wręcz wzbogaca i podkreśla te kilka przepysznych składników które tworzą tą tartę, mianowicie- kruche ciasto (prawdziwe! domowe), również domowy i pyszny krem cytrynowy oraz- truskawki:) Voila!


Tarta truskawkowa z kremem cytrynowym (forma na tartę 25cm):
Ciasto:
100g masła (zimnego)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki lodowatej wody

Krem:
200g serka mascarpone
100ml śmietanki 30%
lemon curd z tego przepisu

dodatkowo: 200g truskawek

Ciasto: Masło utrzeć z mąką i cukrem na kruszonkę (ręcznie lub malakserem). Następnie dodać około 2 łyżek lodowatej wody i zagnieść ciasto w kulę (należy zrobić wszystko szybko by masło się nie ociepliło, dlatego polecam zrobić to w malakserze i użyć naprawdę zimnej wody. Gdy masło pozostanie zimne ciasto będzie miało idealną kruchość i nie będzie się rozpadać). Następnie kulę ciasta włożyć do lodówki na około 1/2-1h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na okrągły placek grubości około 3mm i wyłożyć ciastem formę do tarty. Spód ponakłuwać mocno widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st. C. Piec około 15-20 minut aż ciasto się zezłoci. Ostudzić.
Krem: Przygotować lemon curd, ostudzić go. Zimny mascarpone ubić z zimną śmietanką, masa lekko zgęstnieje. Następnie dodawać po łyżce lemon curd i miksować aż do całkowitego połączenia. Krem wyłożyć na ostudzony spód i wyrównać. 
Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na plasterki. Udekorować tartę. Dobrze jest ją schłodzić około godzinę by krem lekko zgęstniał. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz