poniedziałek, 14 kwietnia 2014

dorsz zapiekany ze szparagami

Gdy przychodzi sezon na moje ulubione nowalijki- szparagi, staram się wykorzystywać je niemal do wszystkiego. Pasują bardzo do zdrowych lunchów (obiadów) i wyjątkowo smakują z rybą czy kurczakiem. Taka jest również dzisiejszy przepis- lekki, smaczny i zdrowy. Idealny na lunch. Nic dodać, nic ująć- to kuchenny minimalizm- to tylko kilka składników, dlatego też warto zwrócić uwagę by były jak najlepszej jakości- dorsz świeży i bielutki, szparagi sprężyste i niewłókniste (świeże szparagi mają zamknięte główki i wydają skrzypliwy dźwięk gdy ocierają się o siebie, same łamią się w odpowiednim miejscu- i jest to mały kawałek, nie połowa szparaga:). I takie jedzenie wiosną lubię najbardziej!


Dorsz zapiekany ze szparagami (2 porcje):
200-300g filetów z dorsza atlantyckiego
1/2 pęczka szparagów (250g)
2 łyżki pesto z bazylii
łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
oliwa

Dorsza opłukać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na szparagach ułożyć dorsza, każdy płat posmarować dość grubo łyżką pesto. Wystające główki szparagów skropić oliwą. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175st.C. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz