sobota, 12 kwietnia 2014

sos śmietanowy z kurczakiem i szpinakiem

Jest to sos bardzo podobny do tego jednak zamiast szparagów dodałam szpinak, oraz całość podałam z makaronem. Sos jest kremowy, sycący, zdrowy- to bardzo dobra opcja obiadowa, w dodatku jego przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15-20 minut. 


Sos śmietanowy z kurczakiem i szpinakiem (4 porcje):
3 małe piersi z kurczaka (lub 2 normalne)
dwie duże garści szpinaku (baby, małe listki)

1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki pesto bazyliowego (opcjonalnie)
150-200ml śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku

do podania: ryż lub makaron ugotowane al dente, listki szpinaku do posypania


Kurczaka pokroić, wymieszać z pesto jeśli go używamy. Podsmażyć na łyżce oliwy. W innym garnku roztopić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć, następnie dodać szpinak i poczekać aż zwiędnie. Tak przygotowany szpinak dodać do usmażonego kurczaka, wymieszać i zalać śmietanką. Doprawić do smaku i gotować całość chwilę aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz