sobota, 19 kwietnia 2014

pizza ze szparagami

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że na blogu w ogóle nie ma pizzy!:)
Dlatego dziś jest pizza- wiosenno- wielkanocna czyli ze szparagami i jajkiem lub szparagami i szynką parmeńską. Do wyboru do koloru, a kolorów to ona ma dużo. 
Zamieszczam też tutaj mój przepis na pizzę- jest naprawdę bardzo dobry- możecie z niego przygotować pizzę zarówno tego samego dnia, jak i dać mu wyrastać w lodówce przez noc i piec pizzę następnego dnia- wtedy jest naprawdę cudownie puszysta i smaczna. 
Pamiętajcie, że dobra pizza nie ma zbyt wielu składników (tylko kilka, dobre jakości), to kolejny kuchenny minimalizm:) dobra pizza również opada, pokazane jest to na ostatnim zdjęciu.
Ostatnia chyba już rzecz, o której należy pamiętać przy pieczeniu pizzy to właśnie pieczenie- a konkretniej wasz piekarnik. Musi być bardzo dobrze nagrzany i to do najwyższej temperatury jaką posiada. Prawdziwe piece do pizzy osiągają temperaturę około 300st. C. Ja włączyłam piekarnik na max czyli 270st. C + włączyłam termoobieg co dało mi w sumie 290st. C czyli prawie idealnie:)


Pizza ze szparagami (2 pizze około 30cm średnicy):
Ciasto:
7g suszonych drożdży
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Dodatki do pizzy z jajkiem:
3-4 szparagi
kawałek sera cheddar (może być też camembert)
jajko

Dodatki do pizzy z szynką:
3-4 szparagi
3-4 plasterki szynki parmeńskiej

dodatkowo: sos pomidorowy (przecier pomidorowy zredukowany do gęstości sosu z dodatkiem oregano i bazylii) + kulka sera mozzarella (starta na tarce)

Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odstawić do napuszenia. Mąkę przesiać, dodać sól. Do mąki wmieszać zaczyn i dodać oliwę, wymieszać a następnie wyrobić chwilę na gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski i odstawić na 1-2h do wyrośnięcia (lub na całą noc do lodówki). Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i uformować placki i ułożyć je na dwóch blachach wysmarowanych tłuszczem. Odstawić do napuszenia na 1/2-1h. 
W tym czasie przygotować dodatki: szparagom oderwać zdrewniałe końce, opłukać. Następnie przekroić każdą na pół i włożyć do gotującej się wody na 1-2 minuty. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Przygotować sos, utrzeć ser, pokroić cheddar. 
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury jaką posiada.

Pizza z szynką: Na spód wylać połowę sosu, posypać 1/4 sera, ułożyć kawałki szynki i szparagi. Zapiekać 8-10 minut jednak 2 minuty przed końcem pieczenia posypać 1/4 sera. Smacznego!



Pizza z jajkiem: Na podrośnięty spód wylać połowę sosu, oprószyć 1/4 sera a następnie ułożyć szparagi. Pomiędzy nie położyć kawałeczki cheddara. Pizzę włożyć do piekarnika. Piec 8-10 minut jednak 2 minuty przed końcem pieczenia pizzę wysunąć, na środek wbić jajko i posypać 1/4 sera. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz