sobota, 19 kwietnia 2014

baba wielkanocna

Jeśli jeszcze nie upiekliście drożdżowej baby i czekacie do końca z jej upieczeniem (wtedy jest najsmaczniejsza i nie jest sucha)- to przepis dla was. Upiekłam ją na dużej ilości żółtek, co gwarantuje jej dłuższą świeżość jak i cudowną "puszkową" konsystencję. Nie jest słodka, dlatego nie musicie się szczególnie obawiać czy ją jeść- odpowiedź bowiem brzmi: jeść:) Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie baby bez lukru i odrobiny skórki pomarańczowej- zróbcie to- w końcu mamy Święta:)


Baba wielkanocna (forma o pojemności co najmniej 2l):
7g suszonych drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki
5 żółtek + 1 jajko (można też użyć 3 jajek, jednak wtedy babka nie jest już taka smaczna)
170g masła (miękkiego)
ekstrakt waniliowy
bakalie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa (do wyboru)

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

dodatkowo: skórka pomarańczowa w syropie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, wymieszać i odstawić do napuszenia. Mąkę przesiać (co najmniej raz- ja przesiałam dwa razy) do dużej miski. Dodać rozczyn, żółtka i jajko. Zacząć miksować (końcówki- haki lub specjalna końcówka do ciasta drożdżowego) i kontynuować przez kolejne 5-10 minut (można także wyrabiać ciasto ręcznie). Następnie nie przerywając miksowania dodawać po kawałeczku miękkie masło. Na koniec wmiksować ekstrakt waniliowy i dodać bakalie. Ciasto odstawić do wyrastania na 1-2h. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę. Piec 25 minut w temperaturze 180st. C (jeśli wierzch będzie się za bardzo rumienił przykryć go folią aluminiową). Babę wyjąć, ostudzić lekko a następnie przełożyć na paterę. Udekorować lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz