poniedziałek, 14 kwietnia 2014

baba jogurtowo-kokosowa

Z okazji zbliżających się świąt ja także postanowiłam przygotować dla was propozycję wielkanocnego wypieku. Oczywiście na pierwszy ogień poszła baba. Jednak nie jest to tradycyjna drożdżowa baba, która na następny dzień jest już sucha pomimo kilogramów masła jakie trzeba do niej dodać. Moja baba nawet na 3 dzień po upieczeniu (jeśli uda się wam ją oczywiście tak długo uchować:) jest wilgotna i pyszna. Dodatkowo ciasto ma zminimalizowaną ilość zarówno masła jak i cukru (lukier ma go więcej, ale z lukru można zrezygnować) na rzecz jogurtu, który jest jednym z jej składników. No i oczywiście składnik obowiązkowy- śmietanka kokosowa. Możecie kupić taką już gotową, lub zebrać z dobrej jakości mleka kokosowego (puszka z takim mlekiem musi jednak postać minimum dzień w jednej pozycji, aby śmietanka mogła oddzielić się od wody kokosowej). Dodatkiem całkowicie niecodziennym jest kokosowa Princessa- dodana zarówno do ciasta jak i zdobiąca wierzch babki. Pyszności!


Babka kokosowa (forma na babę o objętości 2l):
100g masła (miękkiego)
3/4 szklanki cukru
2 jajka
200ml śmietanki kokosowej
1 szklanka jogurtu (typu greckiego)
1,5 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 Princessa

dodatkowo: lukier (1 łyżka śmietanki kokosowej, 1 łyżka jogurtu, cukier puder), Princessa pokrojona na kawałeczki

Miękkie masło zmiksować z cukrem. Następnie kolejno wbijać jajka, miksować. Do tak powstałej masy wlać śmietankę i jogurt, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do mokrych składników, wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Princessę pokroić w małe kawałeczki, dodać do masy, wymieszać. Formę wysmarować olejem i wysypać mąką (nadmiar wysypać). Ciasto przelać do formy, piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175st. C. Ostudzić, wyjąć z formy, ułożyć na paterze a następnie polać lukrem i udekorować Princessą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz