piątek, 3 stycznia 2014

skórka pomarańczowa w syropie i galaretka pomarańczowa z wanilią

Dziś bardzo prosta rzecz a jakże przyjemny słoikowy przetwór. Skórka dostępna w marketach niestety moim zdaniem nie nadaje się do wypieków. Poza pięknym kształtem idealnych kosteczek, aromatu- brak. Dzisiejszy przepis pomoże wam przy jak najmniejszym nakładzie pracy przygotować domową skórkę, którą można bardzo długo trzymać w lodówce (nawet ponad pół roku) bez pasteryzowania (do tych celów polecam słoiki hermetyczne na zatrzask lub słoiki po kawie) i z gwarancją, że nie starci ona po upływie czasu swojego aromatu. Używam jej do różnorodnych wypieków- muffinów, ciast, do dekoracji tortów (np. bezowych) lub pączków. 
Jeśli jednak zastanawiacie się jak poza wypiciem możecie spożytkować smakowity sok, podaję też przepis na świetny galaretko-syrop np. do herbaty lub do przełożenia tortu czy oczywiście do śniadania.


Skórka pomarańczowa w syropie (1 słoik):
4 pomarańcze
1 i 1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki wody

Pomarańcze pokroić na połówki, sok wycisnąć. Skórki namoczyć w wodzie na około godzinę. Po tym czasie łyżką wydrążyć pozostałości miąższu i białą, gorzką część- albedo. Tak otrzymane skórki pokroić w drobną kosteczkę, następnie wrzucić skórki do garnka, dosypać cukier i wlać wodę a następnie gotować na średnim ogniu aż skórki staną się przejrzyste a syrop prawie w całości odparuje. Włożyć do słoika i przechowywać w lodówce.



Galaretka pomarańczowa z wanilią (1 słoik):
sok z 4 pomarańczy
tyle samo cukru ile soku, u mnie było to około 400g
1 laska waniliowa
1/2 łyżeczki imbiru (świeżego lub mielonego)

Sok zważyć i wsypać tyle samo cukru ile waży sok. Dodać laskę waniliową przekrojoną na pół i imbir. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować około 2 godziny. Przelać do słoika i ostudzić lub zapasteryzować (zgodnie z przeznaczeniem).



1 komentarz:

  1. Ale pomarańczowo! Fajny pomysł na wykorzystanie pomarańczy W CAŁOŚCI :)

    OdpowiedzUsuń