Do warzyw upiekłam pstrąga (podobnie jak łososia). Pasować będzie również kurczak lekko zrumieniony na patelni (bez panierki) czy wyżej wspomniany łosoś.
Smacznego!
Ratatouille i pieczony pstrąg (6-8 porcji):
1 łyżka masła
1 bakłażan
1 cukinia
3 średnie marchewki
mała cebulka
opcjonalnie: 2 średnie pomidory lub 6 łyżek przecieru pomidorowego
szczypiorek lub zielona cebulka
bazylia (świeża)
sól, świeżo zmielony pieprz
1kg filetów z pstrąga
pieprz, sól
oregano
kminek mielony
kilka kropli sosu sojowego
Roztopić masło. Warzywa pokroić w kosteczkę (bakłażana dodatkowo nasolić i odstawić, aby puścił sok, przed włożeniem na patelnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać marchewkę i smażyć razem około 5 minut. Na koniec dodać bakłażana i cukinię, podsmażyć chwilę. Następnie dodać pomidory, jeśli ich używamy lub przecier, doprawić i podsmażać jeszcze chwilę (nie za długo by warzywa się nie rozpadły). Posypać szczypiorkiem.
Pstrąga umyć, nasolić, doprawić. Włożyć do żaroodpornego naczynia i skropić lekko sosem sojowym. Piec około 20 minut w 200°C.
talerz: Ikea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz