poniedziałek, 24 czerwca 2013

lasagne bolognese

Klasyka. Śniła mi się od tygodnia, w akcie rozpaczy miałam już zjeść gdzieś w mieście, ale pohamowałam się i w sobotę powstała ONA:) Lasagne. Wykorzystałam jeszcze ostatki domowego przecieru pomidorowego ze słoiczka, nim zaczną się nowe, świeże pomidory. Bez zbędnych słów- zapraszam!:)



Lasagne bolognese (6 porcji):
12 płatów makaronu lasagne
500g mięsa mielonego wołowego
cebula
oliwa
2 średnie słoiczki (lub kartoniki) przecieru pomidorowego
oregano
1 ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
około 200ml mleka
gałka muszkatołowa
tarty ser żółty (najlepiej mozarella)

Makaron zblanszować (zanurzać każdy na około 1 minutę w gorącej wodzie). Cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, usmażyć, doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Wlać przecier, odparować około 10 minut. 
Sos beszamelowy: Masło roztopić, dodać mąkę, potem mleko, mieszać aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Układać: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy (3 warstwy). Górę posypać serem. Zapiekać w 180°C około 30 minut. Smacznego:)




1 komentarz: