sobota, 8 czerwca 2013

ciasto rabarbarowe z mandarynką

Dzisiaj z rana, jedno z moich ostatnio ulubionych ciast. Do upieczenia jeszcze dzisiaj!:)
Nie robi się go długo, wystarczy jedynie poczekać aż urośnie a potem do piekarnika!
Naprawdę polecam, na podwieczorek, na piknik, na grilla, na przyjęcie hebraciane:)))
Oczywiście można użyć innych owoców niż rabarbar np. czereśni, truskawek, moreli, borówek lub innych ulubionych. Z dodatków zamiast skórki z mandarynki można dodać skórkę pomarańczy, cytryny lub po prostu kilka łyżek dżemu pomarańczowego. Można też po prostu wymieszać rabarbar z odrobiną wanilii lub cukru wanilinowego. Jak kto lubi, kombinacji jest wiele! Polecam:)






Ciasto rabarbarowe z mandarynką:
30g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
125ml mleka
5 łyżek cukru
250g mąki (1 i 1/2 szklanki)
70g masła (roztopionego i ostudzonego)
1 jajko

2 łodygi rabarbaru
skórka z mandarynki (lub kilka łyżek dżemu pomarańczowego)- opcjonalnie
cukier wanilinowy- opcjonalnie

Kruszonka:
50g masła
10 łyżek mąki
5 łyżek cukru

Zrobić rozczyn: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Wymieszać, odstawić do napuszenia na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, cukier i jajko, zmiksować mikserem z hakami. Gdy ciasto się połączy, wlewać małym strumyczkiem masło, zmiksować. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do podwojenia objętości- około 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto urośnie, włożyć je do blaszki keksówki (10x30cm) i odstawić jeszcze do napuszenia na 1/2 godziny. 
W tym czasie przygotować rabarbar- umyć, odkroić zieloną część i korzeń, pokroić w kostkę (około 1cm).
Przygotować kruszonkę:
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło i palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem, tak aby powstała kruszonka.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć rabarbar, dodać skórkę (lub dżem) i posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 175°C. Piec około 35 minut. Studzić stopniowo w piekarniku a potem na blacie. Smacznego!






talerze: Ikea, łyżeczka: vintage


3 komentarze: