czwartek, 10 października 2013

krem dyniowy z mlekiem kokosowym

Dzisiejsza zupa to propozycja na szybki obiad. Pod warunkiem, że macie w lodówce lub słoiczkach gotowe puree dyniowe. Do zupy dodajemy też mleko kokosowe, które nadaje całości lekkiej orientalnej nuty oraz czyni zupę całkiem inną niż standardowy krem dyniowy. warto spróbować w ciąż trwającym sezonie dyniowym, zapraszam:)


Krem dyniowy z mlekiem kokosowym (4-5 porcji):
1,5 szklanki puree z dyni
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 szklanka mleka (lub pół na pół mleko i bulion drobiowy)
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki świeżo startego imbiru
sól, pieprz

natka lub kolendra + grzanki do podania

Przygotować puree dyniowe tak jak w tym przepisie. Dynię, mleko kokosowe i przyprawy umieścić w garnku, zagotować dodając stopniowo mleko, aby otrzymać gęstość taką jaką lubimy. Gotować przez około 10-15 minut. Przelać do miseczek i podawać posypane kolendrą lub natką. Smacznego!





miseczka: Ikea, łyżka: vintage

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz