czwartek, 24 października 2013

babka dyniowa

Naszło mnie dzisiaj na coś słodkiego, ciepłego i dyniowego za razem. Ciasto już było, crumble już było, i nawet babeczki (pod tym linkiem znajdziecie również przepis jak stworzyć własne dyniowe puree) już przewinęły się przez moją kuchnię. Tym razem postanowiłam więc zrobić dyniową babę z dodatkiem żurawiny. Zapach podczas pieczenia- lekko pomarańczowy, lekko kokosowy, słodki i po prostu przefantastyczny! Polecam do upieczenia na weekend, gdyż nie wymaga dużo przygotowań i dość szybko się piecze.
*Ciasto z tego przepisu możecie też wykorzystać na babeczki lub na ciasto w zwykłej prostokątnej formie.


Babka dyniowa:
2 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki dyniowego puree
1 szklanka świeżych żurawin (ale mogą być też mrożone bądź suszone)

Krem:
120g serka Philadelphia
3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru

Syrop żurawinowy:
sok z 1 pomarańczy
6 łyżek cukru
garść żurawin

Syrop żurawinowy: Sok i cukier podgrzewać chwilę na dużym ogniu tak aby syrop zgęstniał (ale nie powstał karmel), dodać żurawiny, wymieszać i ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z wiórkami, proszkiem, sodą i skórką pomarańczową. Jajka ubić z cukrem na gęsty i puszysty krem. Następnie dolewać do niego olej cienkim strumyczkiem i cały czas ubijać. Następnie w 3 partiach wmieszać mąkę i puree dyniowe, miksować po każdym dodaniu składników. Na koniec delikatnie wmieszać umyte żurawiny. Masę wlać do formy na babę (z kominkiem) i piec około 40 minut w 180°C. Ostudzić.
Krem: Serek utrzeć z miękkim masłem, dodać cukier i zmiksować. Włożyć do lodówki aż babka wystygnie, a krem lekko zgęstnieje.
Babkę kroić, dekorować kremem i syropem żurawinowym. Smacznego!






talerzyk, słoik, nakrycie: Ikea, łyżeczka: vintage

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz