czwartek, 17 października 2013

cottage pie

Czyli jedna z bardziej znanych (i lubianych) angielskich zapiekanek. Cottage pie to ni mniej ni więcej jak zapiekanka wywodząca się z kuchni chłopskiej. Nieskomplikowana, smaczna i dość szybka. Jak na kuchnię wiejską (w pozytywnym tego słowa znaczeniu:) przystało, wykorzystuje popularne składniki w prostym połączeniu. Znajdziecie tu wołowinę, pomidory, cebulę, marchewkę, selera i ziemniaki. Polecam spróbować na szybki obiad lub ciepłą kolację (nada się również dla gości- wtedy polecam zapiec tak jak na zdjęciach- w kilku osobnych kokilkach).


Cottage pie (4-5 porcji):
1/2 kg wołowego mięsa mielonego
1 duża cebula
2 średnie marchewki
4 lyżki oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 średnie słoiczki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu wołowego
oregano, sól, pieprz do smaku
4 łyżki mleka

Puree:
1/2 kg ziemniaków (najlepiej kategorii C- mączystych)
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
sól, pieprz 

100-200g sera (np. cheddar, edam, parmezan)

Cebulę, seler i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć warzywa a następnie dodać mięso, obsmażyć. Doprawić do smaku. Następnie wlać wino, odparować (3-4 minuty) a następnie wlać przecier i bulion. Gotować na średnim ogniu aż nadmiar wody odparuje a sos będzie gęsty. Doprawić do smaku, dodać mleko.
W tym samym czasie ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Ubić z dodatkiem masła i mleka (dodając go tyle ile pochłoną ziemniaki, ale tak aby wyszło dość luźne puree).
Ser utrzeć, połowę sera dodać do ziemniaków, drugą połowę zachować do posypania.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Naczynie żaroodporne lub kokilki napełnić do 3/4 sosem mięsnym. Następnie na wierzchu ułożyć ziemniaki, posypać serem. Zapiekać 20-30 minut. Smacznego!





kokilki, talerz: Ikea

2 komentarze: