wtorek, 1 października 2013

chleb- przepis podstawowy

Z uwagi na piękną porę roku jaką mamy, lubię teraz coraz częściej włączać piekarnik. Jako, że kuchnia i tak i tak jest moim ulubionym miejscem bez względu na porę roku, to umilam sobie ten czas ciepłem piekarnika i oczywiście zapachami! A jest co wąchać! Bo nie ma to jak kromka świeżego i jeszcze ciepłego chleba. Najlepiej smakuje z samym masłem lub nutellą:)
Jeśli jednak wolicie chleb wytrawny, można dodać do niego również oliwki, suszone pomidory, fetę, ser żółty i inne, które tylko przyjdą wam do głowy! Byle nie za dużo- dodatek składników powinien nie przekraczać objętości szklanki.


Do upieczenia idealnego chleba nie trzeba wcale wiele wprawy, jedynie należy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych elementów i przestrzegać prostych zasad:
1. Z doświadczenia mego "chlebownictwa" mogę rzec tyle: mąka chlebowa jest niezbędna. Jeśli będziecie chcieli użyć zwykłej (tortowej) chleb nie wyjdzie już taki puszysty i za razem wilgotny, a raczej zbity. Na szczęście w mąkę taką można zaopatrzyć się w prawie każdym sklepie spożywczym.
2. Przesiejcie mąkę przed wymieszaniem składników. Sprawi to, że chleb będzie jeszcze bardziej puszysty.
3. Najlepsze są drożdże suszone. Nie trzeba robić z nich zaczynu lub bawić się  najdokładniejsze rozdrabnianie ich wprost do miski. Nie mówię jednak, że chleb ze świeżych drożdży się nie uda, bo uda się jak najbardziej, tylko przed przygotowaniem będzie więcej pracy.
4. Ciasto chlebowe musi wyrastać co najmniej 12 godzin (nawet do 18 godzin)  temperaturze pokojowej, nie skracajcie tego czasu.
5. Do wypieku chleba najlepiej jest zaopatrzyć się w żeliwny garnek z pokrywą lub szklane naczynie żaroodporne, również z pokrywą. Jeśli jej nie macie, użyjcie folii aluminiowej.
6. Przed pieczeniem piekarnik należy nagrzewać wraz z naczyniem żaroodpornym ustawionym na kratce na 1/3 wysokości piekarnika, a potem ostrożnie je wyjąć, umieścić w nim chleb, przy czym cały czas uważać by się nie poparzyć! Naczynie będzie naprawdę bardzo gorące!
7. Chleb pieczemy w dwóch etapach: najpierw z pokrywą a następnie dopiekamy już bez pokrywy, aby skórka się zrumieniła i stała się chrupiąca. Jednak podczas drugiego etapu należy chleb dokładnie kontrolować, gdyby zrumienił się wcześniej, należy nakryć go folią aluminiową aż do końca czasu pieczenia.


Chleb- przepis podstawowy (1 bochenek):
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka drożdży suchych (lub 15g świeżych)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 i 1/5 szklanki letniej wody
opcjonalnie- oliwki, ser, feta, suszone pomidory, boczek (maksymalnie 1 szklanka)

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, cukier i sól (i dodatki jeśli ich używamy) a następnie wlać wodę i całość wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na 12-18 godzin.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na solidnie oprószoną mąką ściereczkę, boki założyć do środka tworząc kulę a następnie wierzch oprószyć mąką i zawinąć całość w ściereczkę. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin (do podwojenia objętości). Następnie nagrzać piekarnik do 240(250)°C wraz z naczyniem żaroodpornym. Po pół godzinie kiedy piekarnik jest już dobrze nagrzany wyjąć ostrożnie naczynie, zdjąć pokrywę i włożyć ciasto łączeniem do dołu. Zamknąć pokrywę i piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec 15-20 minut bez pokrywy (uważając by wierzch nie za bardzo się zrumienił, punkt 7). Chleb wyjąc, ostudzić w naczyniu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz