sobota, 12 października 2013

ciasto z tartą dynią

Nowy wypiek, sezonowy wypiek, tym razem z tartą dynią. Z przepisu ciasta wychodzi dużo, jest wysokie i słodkie. Przełożyłam je kremem z lekko słonego serka Philadelphia, oraz niedawnym dżemem pomarańczowym. Nie będę wiele o nim pisać, więc bez zbędnych słów- jest naprawdę wyjątkowe, taki 'must bake' tej jesieni, spróbujcie!:)


Ciasto z tartą dynią (blaszka 25x35cm):
4 jajka
2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki oleju
400g startej dyni (około 2 szklanek)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 duża pomarańcza
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
400g serka Philadelphia
150g masła
1,5 szklanki cukru pudru

Ciasto: Jajka ubić na puszysty, gęsty krem stopniowo dosypując cukier. Następnie, dalej miksując, stopniowo dolewać olej. Do masy dodać dynię, wiórki kokosowe i miąższ z pomarańczy pokrojony na małe kawałki. Wymieszać delikatnie szpatułką. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą do miski, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 1 godzinę. Ciasto ostudzić.
Krem: Serek utrzeć z miękkim masłem na puszysty krem. Następnie dodać cukier puder i zmiksować. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. 
Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół, posmarować 1/3 kremu. Położyć drugi blat i posmarować resztą kremu. Smacznego!






talerzyk, butelka: Ikea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz