wtorek, 30 lipca 2013

tarta z karmelizowanym rabarbarem i bezą

Wiem że w takie upały jak ostatnio nikomu nie chce się włączać piekarnika. Ale dzisiaj kiedy jest przyjemnie rześko lub gdy wieczorową porą najdzie was na coś słodkiego i lekkiego polecam tą tartę. Moją przygotowałam z rabarbarem ponieważ dorwałam jeszcze niedawno kilka łodyg, ot tak, na pożegnanie sezonu rabarbarowego. Ale nada się też agrest, śliwka, morela, maliny czy wiśnie także powinny dać radę. Owoców starajcie się nie za bardzo dosładzać lub wybrać kwaśne tak jak ja, ponieważ całość tarty przykrywamy potem bezową pierzynką co równe jest +1000 do słodyczy:) 



Tarta z karmelizowanym rabarbarem i bezą (forma 25cm):
Kruche ciasto:
100g masła (zimnego)
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
żółtko
szczypta soli

Owoce:
4 łodygi rabarbaru
2 łyżki białego cukru
1 łyżka brązowego cukru 
2 łyżki masła
1 łyżka kremówki (można pominąć lub dać odrobinę mleka)

Beza:
3 białka
180g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny

Zimne masło ugnieść z mąką i cukrem na kruszonkę, dodać żółtko, szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na 1/2-1h. Następnie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę na tartę. Piec pod przykryciem z folii i obciążeniem (z kaszy, ryżu, fasoli, jabłek) w 180°C 15 minut a następnie 7 minut bez przykrycia i obciążenia. 
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę. Cukier wsypać na patelnię, skarmelizować go aż zacznie ładnie pachnieć karmelem i stanie się płynny (2-3 minuty na średnio-dużym ogniu). Następnie do karmelu dodać masło i kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać owoce i podsmażyć całość chwileczkę.
Białka ubić na sztywno, dodając w czasie ubijania cukier puder. Gdy masa będzie już sztywna i błyszcząca dodać mąkę i sok z cytryny i krótko zmiksować.
Owoce wyłożyć na upieczony spód, na wierzch wyłożyć bezę. Piec w 180°C przez 25 minut. Ostudzić, smacznego:)







2 komentarze:

  1. wygląda tak, że chciałoby się zjeść cały.Żadnego dzielenia się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic innego jak upiec i po kryjomu się nie podzielić :) ewentualnie komentarzem jak smakowała!:)

      Usuń