czwartek, 25 lipca 2013

pancakes

Króluje ostatnio nade mną jakieś fatum. Dużo zaginionego czasu:)) i dużo zaginionych zdjęć. Tak więc poszukiwania od trzech dni nie przyniosły rezultatu więc rogaliki drożdżowe muszą jeszcze poczekać na lepszy czas a dzisiaj zapraszam na pyszne pancakes'y. Standardowe ciasto, które można modyfikować jak tylko lubicie np. można dodać zamiast części mąki mąkę razową lub kakao, dodać ulubione owoce lub polewę. U mnie to jagody i maliny z dodatkiem syropu klonowego.



Pancakes (dla 4-6 osób):
1 i 3/4 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki kefiru lub maślanki
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju

owoce (jagody, maliny, jeżyny)
syrop klonowy/miód/cukier puder

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię i delikatnie nasmarować olejem (robię to ręcznikiem papierowym przez cały czas smażenia pancakes'ów tak aby warstwa tłuszczu zawsze była minimalna). Smażyć na średnim ogniu aż zrumienią się z każdej strony (po około 2 minuty). Podawać z ulubionymi dodatkami.



talerze: Ikea

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki! zawsze mogę liczyć na dobre słowo od ciebie;)))

      Usuń
  2. wyszły idealne! cała rodzina zadowolona i najedzona <3

    OdpowiedzUsuń