wtorek, 2 lipca 2013

ciasto jogurtowe z borówkami

Tak zwane "ciasto z niespodzianką". Parę dni temu zobaczyłam zdjęcie takiego własnie ciasta, z malinową wkładką. Jednakowoż, jako że w końcu jest ciepło i raczej nie ma się ochoty na ciężkie ciasta jak właśnie serniki oraz by wykorzystać sezonowość borówek powstało to ciasto. Jogurtowe, bez cukru- jedynie z miodem (no dobra, jest cukier w biszkopcie, ale można też zrobić bez spodu), lekkie, można by wręcz rzec- dietetyczne. Do tego owoce (mogą być oczywiście inne, borówki nie są koniecznością, jedynie fanaberią:) Zapraszam!


Ciasto jogurtowe z borówkami (12 porcji):
Biszkopt czekoladowy:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
Masa jogurtowa:
800 ml jogurtu greckiego
1/4 szklanki miodu (można zastąpić cukrem, smak miodu w całym cieście jest mocno wyczywalny)
20 g żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
200 ml śmietanki 30%
Borówkowa "wkładka":
250g borówek
1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
3 łyżeczki żelatyny

Borówkowa "wkładka": Dzień wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin) umyć i zblendować borówki. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie (lub mniej) podanej na opakowaniu ilości wody. Wymieszać z borówkami. Wlać do formy (dno wyłożone folią aluminiową, boki niczym) o średnicy około 20cm. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować do połączenia. Dodać żółtka miksując na najmniejszych obrotach. Następnie dodać mąkę i kakao i wymieszać szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Wlać do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie) o średnicy około 25cm. Piec w 180°C 12-14 minut. Od razu wyjąć, obkroić, zdjąć obręcz i odwrócone położyć na desce do ostygnięcia.
Masa jogurtowa: Jogurt wymieszać z miodem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do masy jogurtowej. Śmietankę ubić na sztywno, wmieszać do masy jogurtowej. Połowę masy przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do stężenia do lodówki.
Tężejącą masę wylać na spód (na formę założyć uprzednio zdjętą obręcz), wstawić do całkowitego zastygnięcia do lodówki. Na zastygłą masę wyłożyć (delikatnie, folią do góry "wkładkę" borówkową) zdjąć folię. Zalać pozostałą masą jogurtową, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Uwaga: masa bardzo szybko tężeje!





miska: vintage, kubeczek: Flo, talerzyk: Ikea, patera: vintage

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz