sobota, 13 lipca 2013

jak zrobić zaczyn

Pierwsza taka notka, w której nie będzie przepisu za to parę cennych uwag, które zebrałam dotyczących zaczynu drożdżowego. Lato w pełni, pojawia się coraz więcej owoców a więc i okazji do upieczenia pysznego ciasta drożdżowego. Poniżej podaję standardowe proporcje zaczynu, aczkolwiek na pewno w zależności od różnych przepisów są one nieco inne. Jeśli jeszcze nie piekliście w tym sezonie żadnego wypieku drożdżowego to polecam już biec po drożdże i jagody bo już niebawem pojawi się tu przepis na takie właśnie połączenie:)

Zaczyn:
7g suszonych drożdży (lub 15g świeżych)
3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru

Drożdże, cukier i mąkę wymieszać, zalać mlekiem.



Całość wymieszać, tak aby drożdże całkowicie rozpuściły się w mleku. Do zaczynu dodaje się cukier ponieważ przyspiesza on pracę drożdży (dodaje się go także do wypieków które docelowo mają być słone).



Odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, aż całość się spieni. Jeśli po tym czasie zaczyn nie urośnie ani nie spieni się, oznacza to, że drożdże były nieświeże i całość trzeba zacząć od nowa, ale już ze świeżymi drożdżami.



Zaczyn gotowy! Voila:)

2 komentarze: