czwartek, 4 lipca 2013

casserole z kurczakiem

Casserole to właściwie rodzaj garnka. Żeliwnego z pokrywką, a od niego nazwę swą wziął także rodzaj zapiekanki. Właściwie, żeby nazwać coś casserole wystarczy że do takiego oto lub podobnego garnka żeliwnego wrzucicie dokładnie to na co macie ochotę i zapieczecie:)
Moja dzisiejsza propozycja na casserole to połączenie kurczaka w aromatycznej marynacie, talarków ziemniaków, kukurydzy, cebuli i oliwek. To wszystko podlane winem, zapieczone i gotowe! Polecam spróbować, nawet latem, bo mimo iż pogoda nie nastraja na ciepłe dania z pieca, to plus jest taki, że nie trzeba przy nim praktycznie nic robić, tylko poczekać aż się zapiecze:)



Casserole z kurczakiem (3-4 porcji):
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
5 średnich ziemniaków
garść oliwek
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
1 szklanka różowego (lub białego) wina wytrawnego
1 kolba kukurydzy lub 1/2 puszki

Marynata do kurczaka:
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka sosu miodowo-czosnkowego (lub łyżeczka miodu i 1 rozgnieciony ząbek czosnku)
2 gałązki tymianku świeżego (same listki)
2 łyżki oliwy

Kurczaka umyć, wykroić tłuszcz i chrząstki. Pokroić w dość dużą kostkę. Dodać składniki marynaty, wymieszać. Odstawić na pół godziny.
W tym czasie obrać i pokroić (w piórka) cebulę, ziemniaki w talarki. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, około 2 minuty.
Dno garnka żeliwnego wysmarować łyżką oliwy, wrzucić ziemniaki, kukurydzę i cebulę. Na patelni podsmażyć chwilę mięso, około 5 minut, nie smażyć całkowicie. Wrzucić do garnka. Dospać oliwki, całość zamieszać, zalać winem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 30-40 minut. Smacznego!







talerz: Ikea, garnek: vintage, widelec: vintage, podkładka: Ikea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz