piątek, 12 lipca 2013

dżem agrestowy

Właściwie to wcale nie taki ciemny. Powstał przypadkiem, gdyż ponieważ miał być z samego agrestu czerwonego, ale gdzieś przypadkiem wiaderka jasnego i ciemnego nagle znalazły się razem w jeszcze innym wiaderku. Tak więc dżem ten (właściwie lepiej dla niego) zawiera w ilościach hurtowych: 2,5 kg agrestu białego i 2,5 kg agrestu czerwonego. W detalu należy odpowiednio zmniejszyć porcję.
Tak jak poprzedni dżem jagodowy ma niewielki dodatek cukru (mój agrest był wyjątkowo słodki) i dżemfix z pektynami.
Tym razem jednak dżem przecieraliśmy co okazało się najmozolniejszą pracą roku. Ale warto było, ma świetny smak:) Zapraszam do spróbowania!



Dżem agrestowy ciemny (12 średnich słoików):
2.5kg czerwonego agrestu
2,5kg białego agrestu
1kg cukru (lub 1,5 w zależności od słodkości agrestu)
5 opakowań dżemixu 3:1 (Delecta)

Agrest umyć, umieścić w dużym garnku. Zasypać cukrem i dżemixem. Rozgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków) tak aby puścił sok, zostawić na około 1/2 godziny. Następnie agrest zagotować i gotować chwilę, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć owoce przez sito tak by otrzymać dość gęstą masę. 
Pasteryzowanie: Słoiki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100°C około 10-15 minut. Jeśli dżem podczas przecierania ostygnie podgrzać go. Gorący wlewać do gorących słoików i zakręcać, ostudzić.





1 komentarz: