Muszle z tuńczykiem (3 porcje):
3/4 opakowania makaronu conchiglioni (około 200g)
2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym (w kawałkach)
1/2 słoika oliwek
1 średnia czerwona cebula
domowy sos pomidorowy
1 kulka mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować o osolonej wodzie (2 minuty mniej niż na opakowaniu). Tuńczyka odcedzić, oliwki pokroić na pół a cebulę w średniej wielkości paseczki a następnie wszystkie składniki farszu wymieszać delikatnie (tak aby tuńczyk nadal pozostał w dość dużych kawałkach). Mozzarellę zetrzeć na tarce. Ugotowany i lekko ostudzony makaron nadziewać farszem (po 1 łyżeczce). Sos pomidorowy doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na dno naczynia żaroodpornego. Następnie na sosie ułożyć nadziane muszle i całość posypać mozzarellą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut (aż mozzarella lekko się zrumieni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz