poniedziałek, 17 marca 2014

muszle z tuńczykiem

Ostatnio hołduję tutaj szybkim obiadom/deserom, a to wszystko ze względu na wieczny deficyt czasu, i jako że nie mam go wystarczająco by organizować specjalne, wcześniej zaplanowane sesje, ostatnio po prostu fotografuję moje obiady:) Myślę jednak, że czasu brakuje nie tylko mnie i pomysł na szybki acz pyszny i za razem lekki i sycący obiad każdemu się przyda. Takie są właśnie te zapiekane muszle makaronowe. Faszeruję je tuńczykiem, zielonymi oliwkami i czerwoną cebulą. Do tego sos pomidorowy domowej roboty, kulka mozzarelli na wierzch i voila- po pół godzinie obiad jest gotowy. Smacznego!


Muszle z tuńczykiem (3 porcje):
3/4 opakowania makaronu conchiglioni (około 200g)
2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym (w kawałkach)
1/2 słoika oliwek
1 średnia czerwona cebula
domowy sos pomidorowy 
1 kulka mozzarelli 
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować o osolonej wodzie (2 minuty mniej niż na opakowaniu). Tuńczyka odcedzić, oliwki pokroić na pół a cebulę w średniej wielkości paseczki a następnie wszystkie składniki farszu wymieszać delikatnie (tak aby tuńczyk nadal pozostał w dość dużych kawałkach). Mozzarellę zetrzeć na tarce. Ugotowany i lekko ostudzony makaron nadziewać farszem (po 1 łyżeczce). Sos pomidorowy doprawić do smaku solą i pieprzem, wylać na dno naczynia żaroodpornego. Następnie na sosie ułożyć nadziane muszle i całość posypać mozzarellą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut (aż mozzarella lekko się zrumieni).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz