czwartek, 27 marca 2014

muszle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Ostatnio często robię muszle makaronowe. Jest to bardzo dobry i szybki sposób na smaczny obiad. Do środka wkładacie ulubione dodatki, całość umieszczacie razem z sosem i mozzarellą w naczyniu i zapiekacie-obiad gotowy. Dzisiejsza propozycja jest nieco bardziej pracochłonna niż ostatnio (trzeba podsmażyć kurczaka i szpinak) jednak nie pomińcie tego dania- my nawet nie sądziliśmy, że wyjdą tak smaczne!
Do tego dania możecie oczywiście wykorzystać także świeży szpinak oraz w wersji wege pominąć kurczaka (i zastąpić go na przykład pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami lub fetą).


Muszle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym (4 porcje):
250g makaronu conchiglioni
1 mała cebula
2 filety z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
450g mrożonego szpinaku (lub dwa pęczki świeżego)
200-300ml śmietanki 18% (do zup i sosów)
1 małe opakowanie serka topionego
50g sera Lazur (lub gorgonzola)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 kulka mozzareeli

Makaron ugotować w osolonej wodzie (2 minuty krócej niż al dente). Odcedzić.
Nadzienie: Cebulę i kurczaka pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko obsmażyć następnie dodać kurczaka, całość usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni roztopić masło. Dodać mrożony szpinak lub świeży (same listki- umyte i pokrojone lub porwane na drobne kawałki). Dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i smażyć aż szpinak się rozmrozi. Następnie wymieszać razem z kurczakiem, ostawić do lekkiego przestudzenia. 
Sos: Śmietankę (200ml) i sery (podzielone na kawałeczki) umieścić w garnku, dodać 1 ząbek czosnku i podgrzewać na małym-średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby sos się nie przypalił. Na koniec jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzić go resztą śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos wylać na dno naczynia żaroodpornego, muszle nadziewać (do każdej po 1 łyżeczce nadzienia) i układać w naczyniu. Całość posypać utartą mozzarellą i zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Smacznego!




2 komentarze:

  1. ooo właśnie chodził mi po głowie makaron z kurczakiem i szpinakiem ! uwielbiam to połączenie <3

    OdpowiedzUsuń