niedziela, 26 stycznia 2014

cake pops- przepis podstawowy

Siedzę od chwili próbując napisać coś nie coś o cake pops'ach aczkolwiek trudno właściwie je zdefiniować. Wyglądają jak duże lizaki, jednak składają się z ciasta, kremu i czekolady. Takie połączenie babeczki z dodatkową porcją czekolady i słodkim wyglądem, przy którym przyda się nieograniczona fantazja i odrobinę barwników lub posypek cukrowych.
Idealnie nadają się na prezent lub imprezę (nie tylko dla dzieci:) ponieważ przepadają za nimi wszyscy, a zachwycą nie tylko wyglądem, ale i smakiem- a i tutaj potrzeba niewiele- wystarczy dobre ciasto biszkoptowe lub piaskowe oraz ulubiony krem.
Jednak zanim rozpoczniecie przygotowywanie cake pops, upewnijcie się, że macie w zasięgu ręki takie przedmioty jak: patyczki- drewniane lub plastikowe, można takowe kupić w internecie (nadadzą się też wykałaczki, ale wtedy otrzymamy mini cake pops) oraz kawałek styropianu lub gąbki do kwiatów (lub kilka wysokich szklanek/słoików).
Poniżej podaję przepis podstawowy na cake pops, jednak można go dowolnie modyfikować (np, zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta dodać tyle samo kakao, przez co otrzymamy cake pops o smaku czekoladowym lub można aromatyzować ciasto np. skórką cytrynową i użyć jako spoiwa lemon curd). Oczywiście jeśli chcecie szybko przygotować cake pops, jest to możliwe- nie musicie piec ciasta piaskowego, możecie zaopatrzyć się w takowe w dobrej cukierni lub wykorzystać pozostałe (lub już lekko suche) ciasto.


Cake pops- przepis podstawowy (7 sztuk):
Ciasto piaskowe (mała keksówka):
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
9 łyżek wody
9 łyżek oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo: 3-4 łyżki ulubionego kremu (nutelli, masła orzechowego, serka mascarpone, lemon curd) + 1 łyżka roztopionego masła
300g czekolady 
cukrowe posypki i barwniki 

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić żółtka i ubić je z cukrem na gęsty i puszysty krem. Do żółtek dodać pozostałe składniki, zmiksować. Na koniec szpatułką wmieszać białka. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Następnie ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie: Ostudzone ciasto pokruszyć bardzo drobno do miski. Następnie do okruszków dodać krem i masło, wyrobić rękami na gładką i dającą się formować masę (mniej więcej konsystencji plasteliny). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (i ewentualnie zabarwić). Następnie z ciasta formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie patyczkiem (mniej więcej do połowy) a następnie koniec patyczka maczać w czekoladzie i zanurzać w lizaku. Tak przygotowane cake pops schłodzić do zastygnięcia czekolady. Następnie zastygnięte cake pops wyjąć z lodówki i maczać w czekoladzie (jeśli zastygła należy ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej, musi być bardzo płynna) a następnie obracając patyczkiem pozbyć się jej nadmiaru. Mokre cake popsy maczać lub posypywać cukrowymi ozdobami a następnie wbić w styropian lub piankę (ja układałam w szklankach) i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!





1 komentarz: