sobota, 4 stycznia 2014

ciasto dyniowe z żurawiną i puree z dyni

Dziś u mnie bardzo jesiennie. Pogoda za oknem całkowicie nie nastraja mnie na zimowe wypieki, postanowiłam więc z wygrzebać z odmętów domku ogrodniczego ostatnią dynię w tym sezonie i coś z niej upichcić. Jako że w lodówce zalegała także paczuszka żurawin, powstało to właśnie ciasto. Bardzo wilgotne, głównie dzięki dodatkowi dyni, również dzięki niej ma piękny pomarańczowy kolor i charakterystyczny smak. Nie jest za słodkie, a lekko kwaśne żurawiny dopełniają całości. Jeśli nie macie świeżych żurawin, równie dobrze sprawdzą się mrożone. Jeśli jednak masz ochotę dodać inne owoce, na przykład śliwki, nie będę mieć nic przeciwko:)
Przepis wymaga także posiadania lub przygotowania puree dyniowego, na które przepis czeka już od dawna i w końcu doczekał się publikacji. Wiem, że pewnie teraz większość z was dyni nie posiada, lub posiada już przerobione, aczkolwiek podaję z wyprzedzeniem, do wykorzystania w następnym sezonie.


Puree dyniowe (6-7 średnich słoików):
3kg dyni (użyłam dyni olbrzymiej, jej miąższ jest bardzo zwarty i mało soczysty, puree wychodzi bardzo gęste) pokroić na dość duże kawałki (razem ze skórą) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec w temperaturze 180°C około 45-60 minut. Po tym czasie dynię lekko ostudzić a następnie łyżką wybrać miąższ i wrzucić go do miski. Zblendować na gładko. Zapasteryzować.


Ciasto dyniowe z żurawiną (tortownica 26cm):
3 jajka
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250g puree z dyni
3/4 szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kardamonu lub skórki otartej z pomarańczy

dodatkowo: 1 szklanka żurawin (świeżych lub mrożonych) 
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżka ciemnego brązowego cukru (muscovado)

Jajka ubić z cukrem na gęstą i jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i puree z dyni, zmiksować. Następnie wlać olej i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kardamonem do miski z masą dyniową. Następnie delikatnie wymieszać ciasto szpatułką. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dół), posypać żurawinami i brązowymi cukrami (wymieszanymi) i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Lekko ostudzić. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz