poniedziałek, 6 stycznia 2014

burgery drobiowe

Dawno nie było propozycji obiadowych, prawda? Tak więc dziś na zakończenie świątecznego wolnego- fast food przekształcony w slow food czyli domowe drobiowe burgery. Polecam wszystko przygotować samemu, wtedy są naprawdę zdrowe, pyszne i sycące. Bułeczek nie robi się długo, podobnie mięsa. Do tego warzywa, i gotowe. Smacznego!


Burgery drobiowe (6 porcji):
Bułeczki:
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki mleka w proszku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży suchych
50g masła (roztopionego)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2,5 szklanki mąki (plus trochę do podsypania)

dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam lub mak do posypania

Burgery:
500g mięsa drobiowego (ja użyłam indyka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia

dodatki: np. pomidor, ogórek (świeży lub kiszony), cebula, sałata (lodowa lub rukola), ser, bekon, pieczarki, sos majonezowy, ketchup, musztarda 

Bułeczki: Wodę, mleko w proszku, cukier, drożdże i 2 łyżki masła wymieszać, pozostawić do napuszenia. Do innej miski przesiać mąkę z solą. Gdy zaczyn się aktywuje dodać do niego resztę roztopionego masła i jajko i żółtko, wymieszać. Następnie przesiać mąkę i zagnieść ciasto. Wyłożyć na matę lub deskę, lekko zagnieść. Podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Bułeczki odstawić do napuszenia (na około godzinę). Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać sezamem lub makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 15-20 minut.
Burgery: Mięso zmielić. Następnie do mięsa wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić. Wyrobić na gładką masę. Formować burgery (zwilżonymi wodą dłońmi)- około pełna łyżka masy mięsnej to 1 burger. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto (można także użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego, bez konieczności używania tłuszczu).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz