środa, 20 sierpnia 2014

muffiny jagodowo-jeżynowe

Bardzo lubię to połączenie. Jest pyszne i wygląda tak jak powinno- ciemne jagody i jeżyny ślicznie wyróżniają się na tle jasnych babeczek. Do tego kubek mleka lub kawy i idealne sierpniowe popołudnie gotowe. W przeciągu pół godziny. To w babeczkach lubię najbardziej.
Oczywiście pełnię sezonu przeżywają także maliny i z nimi babeczki także wyjdą idealne!


Poza babeczkami odsyłam was także do przepisu na dżem jagodowy. Najlepiej przygotować go teraz, kiedy jagody są najsłodsze. Możecie także użyć borówek amerykańskich, z których także powstanie pyszny dżem (należy jednak pamiętać, że borówki amerykańskie mają jeszcze więcej naturalnych pektyn niż jagody leśne i nie poza cukrem nie trzeba do nich dodawać nic więcej). Pamiętajcie także by w przypadku dżemu z jagód leśnych używać tylko czystych pektyn lub dżemfixów- będzie zdrowiej i smaczniej :)
A jeśli najdzie was ochota na małą zmianę- polecam do dżemu dodać jeszcze skórkę i sok z 1 cytryny (porcja na 1 kg jagód)- sok uwypukli aromat jagód natomiast skórka wzbogaci całość o przyjemny cytrusowy smak. Zdecydowanie polecam!


Muffiny jagodowo-jeżynowe (12 sztuk):
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
po garści jagód i jeżyn lub innych ulubionych owoców

opcjonalnie: szczypta kardamonu lub skórka z 1/2 cytryny

W jednej misce wymieszać (rózgą lub łyżką, nie mikserem) mokre składniki. Przesiać do nich suche składniki i wymieszać ponownie (tylko do połączenia składników). Na koniec dodać jagody i jeżyny, wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i nalewać masę prawie do pełna (zostawić 1cm od góry). Piec w piekarniku nagrzanym do 170st. C przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz