poniedziałek, 4 sierpnia 2014

crumble jeżynowo-brzoskwiniowe

Lato w pełni- jak więc tu nie korzystać z jego dobrodziejstw? Owoce jadam teraz w każdej postaci, więc jeśli znudziły się wam (mnie bynajmniej nie!:) podane tradycyjnie-na świeżo w postaci tart, sałatek i koktajli może warto spróbować czegoś nowego?
Nie jest to nic specjalnego- ot owoce pod kruszonką.
Jednak idealne na leniwe popołudnia, podwieczorek, nieoczekiwane spotkania:)
Połączenie brzoskwini i jeżyn odkryłam oczywiście dzięki nieocenionej Nigelli, jest wspaniałe! Słodkie i soczyste brzoskwinie idealnie współgrają z lekko kwaskowatymi jeżynami. Właściwie nie dosładzałam owoców w ogóle, jednak jeśli traficie na te bardziej kwaśne polecam dodać łyżkę lub dwie miodu. Do tego szczypta kardamonu i wanilii, kruszonka na wierzch i gotowe!
W przepisie warto zwrócić również uwagę na płyn którym podlewamy owoce- może to być albo sok pomarańczowy albo w wersji bardziej wytrawnej- białe wino (użyłam wytrawnego)- podczas pieczenia alkohol wyparowuje, pozostawiając jednak wspaniały aromat. Bardzo polecam!


Crumble jeżynowo-brzoskwiniowe (na 4-5 osób):
1 kg brzoskwiń
250g jeżyn
1 kieliszek białego wina lub soku pomarańczowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki miodu- opcjonalnie (w zależności od słodyczy owoców)
szczypta kardamonu
ziarenka z 1 laski wanilii

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru pudru
70g masła (zimnego) lub oleju

Owoce umyć, brzoskwinie wypestkować i pokroić na półksiężyce (nie trzeba obierać ich ze skórki). Owoce wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wino lub sok wymieszać z mąką ziemniaczaną, miodem (jeśli go używamy), kardamonem i ziarenkami wanilii, mieszanką zalać owoce. Składniki kruszonki umieścić w miseczce i wyrobić palcami na okruszki (ewentualnie dodać odrobinę masła lub mąki- w zależności od konsystencji ciasta). Przygotowaną kruszonką posypać owoce. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez około pół godziny (do zrumienienia kruszonki). Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz