poniedziałek, 4 sierpnia 2014

lody malinowo-jeżynowe

Uff zrobiło się gorąco! A czymże lepiej się ochłodzić jak nie lodami? Dodatkowo tymi własnej roboty?
Jak dla mnie to podstawa by przeżyć lato. Dzisiejsza propozycja to proste lody malinowe z dodatkiem jeżyn na bazie kremu malinowego i śmietanki kremówki. Szybko się robią i w smaku są całkiem przyzwoite- wciąż wolę jednak te klasyczne, na bazie żółtek. Natomiast jeśli najdzie was ochota na lody 'tu i teraz' to najlepsza z możliwych opcji!


Lody malinowo-jeżynowe (około 1l):
krem malinowy (przygotowany według tego przepisu na krem truskawkowy) + 3 łyżki masła
400ml śmietanki 30% (lodowatej)
+kilka malin i jeżyn w całości

Krem przygotować według powyższego przepisu zamieniając truskawki na maliny (lub pół na pół maliny i jeżyny). Dodatkowo zblendowane puree owocowe przed wymieszaniem z innymi składnikami można przetrzeć przez sito by pozbyć się pesteczek (nie jest to konieczne).
Krem ostudzić.
Zimną śmietankę ubić na prawie sztywno. Dodawać po łyżce zimny krem i miksować (tylko do połączenia składników, nie dłużej- krem by się zważył). Tak przygotowaną masę wymieszać łyżką z całymi owocami i przełożyć do foremki. Wstawić do zamrażarki na około 4h. Przed podaniem wyjąć na chwilę z lodówki by lody łatwiej się nakładały. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz