sobota, 18 kwietnia 2015

gofry bezglutenowe

Chyba nie ma sensu się tłumaczyć z półrocznej nieobecności, prawda?:)
Lepiej wykupię się nowym, wiosennym przepisem na gofry. 


Jako, że do niedawna pracowałam jeszcze w bezglutenowej kawiarni poznałam problem uczulenia na gluten i różne kombinacje jak można go zastąpić.
Gofry są fajnym deserem- robi się je ze składników, które zwykle mamy w domu, i dodajemy do nich również to co mamy.


Ja ostatnio do wszystkich deserów dodaję czerwone sycylijskie pomarańcze, w końcu sezon na nie w pełni (no i mam do nich słabość:). Dlatego w gofrach wylądowały konfitura pomarańczowa, świeże owoce a na dokładkę lemoniada a czerwonych pomarańczy i bazylii.


Możecie oczywiście wykorzystać też klasyczny dżem pomarańczowy (klik) lub inny ulubiony. 
Dla zainteresowanych proponuję też klasyczne połączenie- syrop klonowy i cynamon.


Gofry bezglutenowe (8sztuk):
170g mąki bezglutenowej (u mnie 70g ryżowej, 50g ziemniaczanej, 50g kukurydzianej)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
50g masła (roztopionego)
wanilia
2 jajka

dodatki: ulubiony dżem, świeże owoce, syrop klonowy+cynamon

Suche składniki umieścić w misce, zamieszać. Dodać do nich mleko, wanilię, roztopione masło i 2 żółtka (białka odłożyć). Wszystko zmiksować i odstawić.
Rozgrzać gofrownicę.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać delikatnie.
Gofrownicę smarować odrobiną tłuszczu i smażyć gofry około 3 min (w zależności od mocy gofrownicy czas może być krótszy lub dłuższy).

Smacznego!







Lemoniada z czerwonych pomarańczy (1 porcja):
1/4 czerwonej pomarańczy + kilka plasterków
2 listki bazylii lub mięty
syrop z kwiatu bzu lub z pędów sosny
woda gazowana

Sok z pomarańczy wycisnąć, wlać do szklanki, dodać poszarpane listki bazylii, wlać syrop i całość zalać delikatnie wodą. Podawać najlepiej na zimno!




3 komentarze: