wtorek, 31 grudnia 2013

sernik z żurawiną, nutą pomarańczy i kardamonu

Kolejna odsłona sernika. Tym razem jest to wariacja na temat poprzedniego sernika i poniekąd kostki makowej. Spód to zwykły biszkopt-piegusek, podobny jak ten przygotowany do kostki, jednak wzbogacony o nutę pomarańczy i kardamonu. Masa serowa także zawiera aromat pomarańczy i kardamonu a na wierzchu pokryta jest dżemem żurawinowym z całymi kawałkami owoców. Bardzo smakowita opcja na Sylwester bądź nowy rok:)



Sernik z żurawiną, nutą pomarańczy i kardamonu (tortownica 26cm):
Biszkopt:
3 jajka
niecałe 1/2 szklanki cukru
niecałe 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki maku
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/3 łyżeczki kardamonu

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
1kg sera zmielonego co najmniej trzykrotnie
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 szklanki śmietanki 30%

dodatkowo: około 10 łyżeczek dżemu żurawinowego

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Miksować na małych obrotach i dodawać kolejno żółtka. Następnie dodać mąkę, mak, skórkę z pomarańczy i kardamon i zmiksować tylko do połączenia się składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut a następnie ostudzić. Nie wyjmować z blaszki.
Masa serowa: Ser umieścić w misce i lekko go rozmiksować. Następnie miksować i wbijać kolejno jajka, dodając następne gdy poprzednie połączy się z masą serową, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mąkę, skórkę z pomarańczy i kardamon. Zmiksować. Na koniec wlać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać do formy z biszkoptem. Na wierzchu masy serowej, w odstępach nałożyć dżem a następnie wykałaczką zrobić esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (z dodatkową blaszką z wodą na dolnej półce piekarnika) i piec 15 minut a następnie temperaturę zmniejszyć do 120°C i piec kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik studzić stopniowo (15 minut w zamkniętym piekarniku, 15 minut w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie ostudzić na blacie i włożyć na noc lub dwie do lodówki by stężał). Smacznego!







1 komentarz: