poniedziałek, 23 grudnia 2013

sernik pomarańczowy

Kremowy, pachnący świętami, czyli pomarańczą, wanilią i cynamonem. Idealny jako deser główny na jeden z dni świątecznych. Jest baaaaaaaardzo kremowy. Jeśli użyjecie dobrego sera (z wiaderka), jednak takiego, który jest tylko mielony, nie dodatkowo "ulepszany" (czyli: im gęstszy tym lepszy) a także dobrej jakości mascarpone, sernik nie opadnie i pozostanie równiutki i bielutki. Zapewnia to też kąpiel wodna, w której jest pieczony.


Sernik pomarańczowy (tortownica 29cm):
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba je wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki.

Spód:
300g ciastek cynamonowych
100g masła

Masa serowa:
1,2kg sera (z wiaderka)
500g mascarpone
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
7 jajek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%

Glazura pomarańczowa:
sok z 1 pomarańczy
4 łyżeczki dżemu pomarańczowego (najlepiej z kawałkami skórek)
1 łyżka brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 175°C. Na dno włożyć blaszkę wypełnioną wodą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dół), boków niczym nie wysypywać.
Spód: Ciasteczka pokruszyć na proszek w malakserze. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i dokładnie ugnieść.
Masa serowa: Twaróg i mascarpone zmiksować razem, następnie dodać ziarenka wanilii, skórkę otarta z pomarańczy, cukier i mąkę. Zmiksować ponownie. Następnie cały czas miksując dodawać kolejno jajka, dopiero aż każde poprzednie połączy się z masą. Na koniec zmiksować ze śmietanką i skórką pomarańczową. Wlać do tortownicy, włożyć do piekarnika i piec 15 minut a następnie temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik studzić etapami (najpierw 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 15 w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie całkowicie ostudzić na blacie). 
Glazura pomarańczowa: Sok podgrzać z cukrem, następnie dodać dżem i całość podgrzewać chwilę aż do lekkiego zgęstnienia. Gotową glazurą udekorować sernik i wstawić na całą noc do lodówki (lub nawet 2 noce). Smacznego!






1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! Muszę kiedyś wypróbować, u nas w Święta też zawsze gości sernik, ale nieco inny :)

    OdpowiedzUsuń