poniedziałek, 23 czerwca 2014

truskawkowa Pavlova

To idealny deser na lato! Nie jest trudny w przygotowaniu, jednak upieczenie bezy zajmuje trochę czasu. Potem wystarczy dorzucić tylko odrobinę owoców i śmietanki, i gotowe. Z tego samego przepisu możecie upiec również kilka małych bezików, by każdy miał swoją porcję. Kombinować można także z owocami- ja użyłam głównie truskawek na które sezon w pełni, a także pierwszych tegorocznych malin (!) ale świetne będą wszystkie inne tak zwane 'owoce leśne' lub inne, które nie będą wymagały krojenia (lub nie puszczą zbyt dużo soku). 
Kolejnym aspektem który warto rozważyć przy robieniu bezy, jest sposób jej zrobienia. Są trzy sposoby: francuska (najpopularniejsza- do ubijanych białek dosypuje się cukier), włoska (do ubijanych białek wlewa się gorący syrop cukrowy) i szwajcarska (białka z cukrem podgrzewa się w kąpieli wodnej do rozpuszczenia cukru a następnie ubija). O ile najpopularniejsza jest francuska, sprawia ona zawsze najwięcej kłopotów. Dwie kolejne są prostsze, dlatego też moja dzisiejsza Pavlova to połączenie bezy szwajcarskiej i francuskiej. Możecie jednak zrobić to w sposób jaki wolicie.
Jeśli również zastanawiacie się co zrobić z żółtkami pozostającymi po pieczeniu bezy, poniżej podaję sposób w jaki można je wykorzystać i w jaki wasza Pavlova zyska jeszcze na smaku- krem owocowy na bazie żółtek, który kładziemy pod warstwą śmietanki, otrzymując tym sposobem dwie biało-różowe warstwy deseru. Mniam!


Beza:
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem truskawkowy:
4 żółtka
1 szklanka truskawek (lub innych owoców)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru

dodatkowo: 250ml zimnej śmietanki 30% (ubitej), świeże owoce

Beza: Białka i połowę cukru umieścić w metalowej misce i umieścić nad kąpielą wodną (woda jednak nie może dotykać miski, inaczej białka się zetną). Całość mieszać aż do rozpuszczenia cukru w białkach. Następnie całość ubić na sztywną masę, dodając po łyżce pozostały cukier. Na koniec, gdy masa jest bardzo sztywna i nie widać w niej kryształków cukru, dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy około 20cm. Na środek wyłożyć masę, rozsmarować a następnie ukształtować bezę ruchami od zewnątrz ku środkowi. Piec w temperaturze około 120st. C przez 2-3h (lub dłużej). 
Krem truskawkowy: Truskawki zblendować z cukrem. W soku z cytryny rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Żółtka umieścić w garnku, dodać zblendowane truskawki i mąkę, wymieszać a następnie podgrzewać na średnim ogniu, mieszając aż masa zgęstnieje (konsystencja budyniu). Ostudzić.
Na ostudzoną bezę wyłożyć krem truskawkowy, pokryć ubitą śmietanką i udekorować owocami (najlepiej przed podaniem, by beza nie nasiąkła kremem i śmietanką i zachowała chrupkość).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz