sobota, 21 czerwca 2014

chlebek pomidorowo-bazyliowy

Idealny na śniadanie! Szczególnie to weekendowe, kiedy jest trochę więcej czasu, kiedy nieśpiesznie można czekać aż chlebek wyrośnie, upiecze się, kiedy popijając kawkę można smarować ciepłą jeszcze kromkę masłem i patrzeć jak powoli się roztapia... 
Pomysł i orientacyjne proporcje na chlebek, a właściwie ciabattę wzięłam z tej strony, tam rekomendowany jest również jako idealny do bruschetty, stąd też wziął się pomysł do spotęgowania pomidorowo-bazyliowego smaku.
Nie robi się go specjalnie długo (tzn długo jak na chleb:) około 2 godziny, jednak warto!


Chlebek pomidorowo-bazyliowy:
350g mąki typ 650 lub specjalnej do wypieku chleba (około 2 szklanki)
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
duża garść liści bazylii
szczypta suszonego czosnku lub 1 mały ząbek
2 łyżki oliwy
200-220ml soku pomidorowego (w zależności ile pochłonie mąka)

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki i bazylię, wymieszać. Sok pomidorowy podgrzać z oliwą (powinien być letnio-ciepły, nie wrzący bo drożdże się ugotują i ciasto nie urośnie) a następnie wlać go do miski z mąką i wyrobić (mikserem lub ręką) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Posypać lekko mąką by nie przyklejało się do miski i odstawić na 1-1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować podłużny chlebek, ułożyć go na blasze do wyrośnięcia na około 1/2h. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury około 220st. C. Chlebek piec 25 minut, następnie lekko ostudzić. Smacznego!




1 komentarz: