wtorek, 19 listopada 2013

duński wieniec z marcepanem i żurawiną

Absolutnie fantastyczny. Pachnący kardamonem, w środku z żurawiną i marcepanem- powiem tyle- czuć święta:)
Ciasto wyszło bardzo miękkie, aczkolwiek byłam do niego lekko sceptycznie nastawiona, ponieważ nie zawiera jajek tylko... śmietankę kremówkę! Jednak nie ma się czego obawiać, ciasto jest naprawdę mięciutkie i smaczne. Jedyna "trudność" polega na tym, że trzeba zagnieść je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Potem jest już tylko smacznie, zapraszam:)



Duński wieniec z marcepanem i żurawiną:
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
25g drożdży
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
100g masła (roztopionego)
3 szklanki mąki (przesianej)
szczypta soli

Nadzienie:
200g marcepanu
1 białko
3 łyżki cukru pudru
50-100g suszonej żurawiny
1,5 szklanki świeżej żurawiny (po sezonie można zastąpić suszoną lub mrożoną)

Na wierzch:
1 żółtko
1 łyżka mleka
płatki migdałowe
cukier perlisty

Z ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn, odstawić do napuszenia na około 15 minut. W międzyczasie mąkę z solą i kardamonem przesiać dwukrotnie. Do napuszonych drożdży wlać śmietankę i lekko wystudzone masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać (nie jest konieczne włączanie miksera, można to zrobić po prostu łyżką). Ciasto odstawić do lodówki na 12-18 godzin. 
Na następny dzień:
Przygotować nadzienie: Marcepan pokruszyć na kawałeczki i rozmiksować z białkiem i cukrem.
Ciasto wyjąć z lodówki, lekko zagnieść na oprószonej mąką macie lub stolnicy a następnie rozwałkować na kwadrat o grubości 1cm. Następnie ciasto złożyć na 3 części i rozwałkować "na długość", tak aby grubość ciasta była około 1cm. Zostawiając mały brzeżek rozsmarować masę marcepanową na całej długości ciasta a następnie posypać żurawinami. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku a następnie końce ciasta zlepić. Uformować wieniec i odstawić na blaszkę do napuszenia na około 30-50 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Wierzch wieńca posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem a następnie oprószyć płatkami migdałowymi i cukrem perlistym.
Piec 30-40 minut. Smacznego!







nakrycie, talerzyk, butelka: Ikea

1 komentarz: