niedziela, 22 września 2013

tarta kokosowa z figami

Na zakończenie sezonu figowego, jeśli uda się wam jeszcze kupić figi oczywiście, koniecznie upieczcie tartę! Moja dodatkowo ma krem kokosowy na bazie serka mascarpone, i to właściwie jemu chciałabym poświęcić chwilę uwagi, gdyż wyszedł wyśmienity i naprawdę mocno kokosowy. Do jego przygotowania potrzebna będzie puszka mleka kokosowego/śmietanki kokosowej i trochę likieru w tymże smaku. Jeśli jednak nie uda się wam zdobyć śmietanki kokosowej która jest naprawdę wygodna w tym przepisie wystarczy że mleko kokosowe zostawicie na noc w pionie a następnie przed przygotowywaniem tarty nie będziecie go mieszać, tylko delikatnie otworzycie- wtedy zawartość puszki podzieli się na dwie fazy- wodę kokosową (na spodzie) i śmietankę kokosową (na wierzchu) którą wystarczy zebrać łyżką i śmiało używać! (pozostałą wodę kokosową można po prostu wypić lub zużyć do dań azjatyckich, w których należy dodać ją do sosu) Zapraszam!



Tarta kokosowa z figami (forma 25cm):
125g masła (zimnego)
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Krem kokosowy:
baza:
100ml śmietanki kokosowej
5 łyżek likieru kokosowego
1/3 szklanki cukru

250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
100ml śmietanki kokosowej

3-4 łyżki dżemu figowego
5 fig

Masło rozetrzeć palcami z mąką, solą i cukrem na kruszonkę. Następnie dodać wodę i całość zagnieść w kulę. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny.
Składniki na bazę kremu kokosowego wymieszać w rondelku a następnie podgrzewać aż całość zredukuje się i powstanie bardzo gęsta masa (przylegająca do łyżki). Ostudzić.
Zimny serek mascarpone lekko rozmiksować, następnie wlać obie śmietanki (także bardzo zimne) i zmiksować aż masa zgęstnieje (serek pod wpływem śmietanki sztywnieje). Następnie dodać bazę kokosową i ponownie zmiksować (ale tylko do połączenia składników).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Następnie całość zakryć folią aluminiową i wyłożyć obciążenie (ryż, kaszę, groch lub specjalne porcelanowe kuleczki). Piec 15 minut w 175°C a następnie bez obciążenia i folii jeszcze 5-10 minut (w zależności od piekarnika, wierzch ma się lekko zezłocić). 
Ostudzona tartę posmarować dżemem figowym a następnie wyłożyć krem kokosowy. Całość udekorować figami pokrojonymi na plasterki. Smacznego!






talerzyk: Flo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz