Risotto z borowikami (4-5 porcji):
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła
200-300g borowików (umytych i oczyszczonych)
5-6 borowików suszonych
2 szklanki ryżu (najlepiej arborio lub innego do risotto)
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki utartego parmezanu + do podania
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotować bulion grzybowy: suszone borowiki zagotować z 4 szklankami wody, lekko osolić i całość trzymać na małym ogniu.
Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na małym ogniu aż całość się zeszkli. Oczyszczone grzyby pokroić w 1/2 cm plasterki i dodać do cebuli. Podsmażać całość razem aż grzyby zmiękną. Doprawić pieprzem i solą, odstawić z ognia.
Na innej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki masła, dodać ryż i całość smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać wino i mieszać aż do całkowitego odparowania. Następnie ryż podlewać bulionem grzybowym aż ryż stanie się miękki (ale nie rozgotowany. Powinien być al dente- kleisty z zewnątrz a w środku lekko twardawy). Następnie dodać podsmażone grzyby, wymieszać delikatnie, odstawić z ognia. Na koniec do gorącego risotto dodać łyżkę masła i ser, wymieszać. Podawać posypane parmezanem, smacznego!
miseczka: Flo, łyżka: vintage
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz