piątek, 3 lipca 2015

hummus z bobu

Hummus mogłabym jeść absolutnie kilogramami. Całkowicie nie wiem jak to się stało, że nie ma tu jeszcze przepisu na moje ulubione kanapkowe smarowidło. Nadrobię w najbliższym czasie!
Tymczasem moja propozycja to idealna, sezonowa pasta- hummus z bobu.


Przygotowanie jest bardzo podobne jak w przypadku klasycznego hummusu, jednak czas przygotowania skraca się bardzo (nie trzeba przecież bobu wcześniej namaczać tak jak to w przypadku ciecierzycy). Do tego klasyczne dodatki- tahina, oliwa, czosnek, cytryna, czarny pieprz. Do podania tylko lekki zielony akcent- hummus najlepiej zjeść ze świeżym pieczywem, odrobiną oliwy i bazylią lub miętą.


Hummus z bobu (1 szklanka):
300g bobu
1/2 szklanki sezamu
1/4 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
2-3 łyżki lodowatej wody
sól, pieprz

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (bób ma być naprawdę kremowy w środku). Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.
W międzyczasie przygotować tahinę- sezam podprażyć lekko na patelni (nie może zbrązowieć bo będzie gorzki, tylko lekko się zezłocić). Przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładką leistą pastę (może to zająć dłuższą chwilę). Gdyby sezam nie chciał współpracować- dolać odrobię oliwy.
Ostudzony bób obrać z łupinek i zmiksować na gładką pastę, dodać tahinę, wyciśnięty przez praskę czosnek, dolać sok z cytryny, pozostałą oliwę a następnie zmiksować całość na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać wodę i zmiksować do otrzymania lekkiej i puszystej, gładkiej pasty.
Podawać z pieczywem, oliwą i bazylią (lub miętą).






1 komentarz:

  1. Iron-N-Stacks - The Titanium Art Institute
    Iron-N-Stacks titanium white octane blueprint by Iron-N-Stacks in collaboration with Tinems hypoallergenic titanium earrings Media titanium necklace mens Limited. Artworks, including Iron-N-Stacks, titanium athletics from the Titanium Art Institute at titanium drill bits for metal the

    OdpowiedzUsuń