Znajdziecie tutaj też przepis na pyszny biszkopt czekoladowy, oczywiście bez dodatku proszku do pieczenia. Piekąc biszkopt należy pamiętać o tym, że to dobrze ubite białka powodują że biszkopt pięknie rośnie, a dodatek proszku do pieczenia tylko niepotrzebnie zwiększa ryzyko opadnięcia (biszkopt bez proszku nie opada:). Również właściwie należy ustalić proporcje mąki (nie powinno być jej za dużo), żeby biszkopt nie był suchy, ale nawet dwa dni po upieczeniu pozostawał wciąż wilgotny i mięsisty w środku- czyli dokładnie taki jak powinien być.
Przepis powstał trochę na szybko, więc ze składników które zwykle mamy w domu. Wystarczy że kupicie czereśnie, i do dzieła! Zapraszam:)
Mini-torciki z czereśniami (2 porcje):
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
śmietanka kremówka 30% + cukier puder do smaku
czereśnie
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dalej. Dodawać po jednym żółtku i miksować na małych obrotach aż do połączenia się z białkami. Na koniec dodać mąkę i kakao, wmieszać do masy szpatułką lub mikserem na małych obrotach (nie za długo, tylko do połączenia się masy!). Wyłożyć na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica tylko dół i średnica około 20-24cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piec około 10-12 minut. Wyjąć zaraz po upieczeniu, ostudzić. Z ostudzonego blatu wyciąć kółka (foremką do ciastek lub cienką szklanką, kieliszkiem)- około 7-8 sztuk, w zależności od średnicy tortownicy lub wielkości blaszki.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować.
Przekładać mini-blaty torcików śmietanką, udekorować czereśniami. Smacznego!
talerzyk duży: Ikea, talerzyk mały: Flo, miseczka: Flo
Les cerises et le chocolat... ce que j'adore! <3
OdpowiedzUsuńje suis heureux!:)
OdpowiedzUsuń