Przy przygotowaniu tych lodów należy pamiętać aby jogurt i śmietana były jak najgęstsze, oraz że dodatek alkoholu jest opcjonalny, ale lody dzięki temu wychodzą "miększe". Zapraszam!
300g jogurtu naturalnego
200g śmietany 12%
750g truskawek
2 łyżki rumu (lub innego alkoholu)
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do miski i wraz z rumem, sokiem z cytryny i skórką zblendować na puree. Dodać jogurt i śmietanę, wymieszać.
Jeśli lody robimy w maszynie dalej należy postępować zgodnie z jej instrukcją. Jeśli nie mamy maszyny, lody należy włożyć do pojemnika (lub blaszki keksówki na przykład) i zamrozić. Takie lody trzeba co pół godziny- godzinę przemieszać widelcem, aby po zamrożeniu nie miały struktury kryształków lodu. Smacznego:)
słoik: Duka, miseczka: Flo
A już jutro zapraszam was na warsztaty, które będę prowadzić w Krakowie:)
ul. Goszczyńskiego 8, godzina 14:30 (wstęp free)
lody <3
OdpowiedzUsuń