Ciasteczka kardamonowo-waniliowe (około 25 sztuk):
150g masła (miękkiego)
1/2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
cukier wanilinowy lub pasta waniliowa
1 jajko
250g mąki
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, kardamonem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę (około 5-20 minut miksowania). Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę i miksować. Miękkie ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować podsypując mąką, wyciąć foremkami kształty i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C. Piec około 10-12 minut. Udekorować dowolnie lukrem.
Lukier:
1 białko
8-9 łyżek cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
barwniki w żelu lub w proszku
Białko ubić na pianę, dodać cukier puder i sok z cytryny (jeśli lukier jest zbyt lejący- dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty- odrobinę soku z cytryny). Zabawić barwnikami, udekorować.
Moje ciasteczka dekorowałam w następujący sposób:
- nakładałam kolorowy lukier na całe ciasteczko, następnie cienką strużką białego lukru robiłam poziome pasy (w odstępach około 1 cm). Następnie końcem wykałaczki "kreśliłam" na ciasteczkach pionowe pasy, co daje takie oto wzorki:)
miseczka: Flo
Wyglądają cudnie. :D Całe opakowanie cukru waniliowego jest potrzebne?
OdpowiedzUsuńto zależy jak bardzo waniliowe ciasteczka lubisz:) ja np. kupiłam cukier waniliowy z nutą kardamonu (od Kamis) i dałam dwie łyżeczki i smak był bardzo lekko wyczuwalny.
Usuńpyszne <3
OdpowiedzUsuńFajnie, jakby na fotkach było widać sposób dekorowania, dla takich laików jak ja ;)
OdpowiedzUsuńpostaram się zrobić następnym razem!:)
Usuńmuszę spróbować, bo wydaje mi się, że wiem jak to przystroić :3 pięknie wyglądają, szkoda byłoby jeść!
Usuń