Bagietki (4 średnie sztuki):
400g mąki (najlepiej takiej do wypieku chleba, lub po prostu pszennej)
7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanki wody
otręby lub mąka razowa do obsypania
odrobina oliwy
Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, sól, cukier, wymieszać, wlać wodę i znowu zamieszać, tylko do połączenia się składników. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na blat kuchenny na 12 godzin (najlepiej na noc i maksymalnie do 18 godzin).
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, obsypać obficie mąką lub otrębami. Na ściereczkę wysypać otręby, wyłożyć w to miejsce ciasto i zawinąć boki ściereczki tworząc kulę z ciasta. Odstawić na 2-4 godzin do wyrośnięcia.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysmarować oliwą. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozciągnąć na długości blaszki (nie trzeba rolować ciasta, jest dość luźne). Wierzch posmarować cienko oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury (u mnie 250°C) około 15-25 minut (ja piekłam około 22 minut, ale to zależy od piekarnika). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz