Torcik wiosenny z kremem różano-malinowym (tortownica 20cm):
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła (miękkiego)
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu greckiego
ekstrakt waniliowy
Krem (buttercream):
3 białka
1 szklanka cukru
200g masła (miękkiego)
2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
odrobina różowego barwnika
dodatkowo: 3-4 łyżki wody różanej, 5 łyżek konfitury malinowej, 3 łyżki konfitury różanej
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dół).
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać kolejno jajka, miksować. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jogurt z wanilią. Zmiksować tylko do połączenia składników. Wlać do formy i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Ostudzić a następnie przekroić na pół.
Buttercream: Masło pokroić na kawałeczki. Białka razem z cukrem umieścić w misce i ustawić nad kąpielą wodną. Mieszać cały czas aż do rozpuszczenia cukru w białkach (tylko do tego momentu, nie dłużej!). Następnie zdjąć, dodać barwnik i zacząć ubijać mikserem na sztywną (bardzo sztywną) pianę i stopniowo studząc masę (około 10 minut). Gdy masa ostygła i jest bardzo sztywna, zacząć dodawać masło, po kawałeczku i co chwilę, cały czas miksując. Pod koniec dodawania masła, masa się zetnie- tak ma być, i jest to dobra oznaka. Kontynuować miksowanie dalej, masa stopniowo zacznie się łączyć i stanie się bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec wmiksować wodę różaną, jeśli jej używamy.
Składanie: Przekrojone ciasto umieścić na paterze. Dolny blat nasączyć wodą różaną, posmarować wymieszanymi konfiturami i nałożyć niecałą połowę kremu, rozsmarować. Przykryć drugim blatem i udekorować torcik resztą kremu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz