Jeśli nie próbowaliście jeszcze szparagów, lub nie próbowaliście ich zapiekać- to bardzo dobra opcja na początek. Jest to rodzaj przekąski lub przystawki. Tak przygotowane szparagi smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno (no dobrze, może nieco lepiej na ciepło bo mozzarella jest wtedy płynna:). Podobnie jak przy poprzednim przepisie- mniej znaczy więcej, dlatego im lepszych i świeższych składników użyjecie tym danie będzie smaczniejsze. Dlatego używamy ciasta francuskiego przygotowanego na maśle (nie na tłuszczu palmowym), szparagi kupujemy świeże i sprężyste, wybieramy najlepszy rodzaj sera (mozzarella, gruyere, cheddar) i szynki (parmeńska, szwarcwaldzka, serrano). Używając wykwintnych składników otrzymamy równie wykwintne danie. Smacznego!
Szparagi w cieście francuskim (4 porcje):
1/2 pęczka szparagów (8 sztuk)
1/2 rulonika ciasta francuskiego
4 plasterki szynki
100g sera
dodatkowo: jajko do posmarowania, sól morska
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce. Szynkę pokroić na pół (wzdłuż). Ser i ciasto francuskie pokroić na 8 kawałków (wzdłuż). Na każdym szparagu zawinąć szynkę, położyć kawałeczek sera i zawinąć w ciasto francuskie, dobrze zlepić brzegi. Układać w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej szparagi posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać gruboziarnistą solą morską. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz