Tarta kokosowa z figami (forma 25cm):
125g masła (zimnego)
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Krem kokosowy:
baza:
100ml śmietanki kokosowej
5 łyżek likieru kokosowego
1/3 szklanki cukru
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
100ml śmietanki kokosowej
3-4 łyżki dżemu figowego
5 fig
Masło rozetrzeć palcami z mąką, solą i cukrem na kruszonkę. Następnie dodać wodę i całość zagnieść w kulę. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny.
Składniki na bazę kremu kokosowego wymieszać w rondelku a następnie podgrzewać aż całość zredukuje się i powstanie bardzo gęsta masa (przylegająca do łyżki). Ostudzić.
Zimny serek mascarpone lekko rozmiksować, następnie wlać obie śmietanki (także bardzo zimne) i zmiksować aż masa zgęstnieje (serek pod wpływem śmietanki sztywnieje). Następnie dodać bazę kokosową i ponownie zmiksować (ale tylko do połączenia składników).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Następnie całość zakryć folią aluminiową i wyłożyć obciążenie (ryż, kaszę, groch lub specjalne porcelanowe kuleczki). Piec 15 minut w 175°C a następnie bez obciążenia i folii jeszcze 5-10 minut (w zależności od piekarnika, wierzch ma się lekko zezłocić).
Ostudzona tartę posmarować dżemem figowym a następnie wyłożyć krem kokosowy. Całość udekorować figami pokrojonymi na plasterki. Smacznego!
talerzyk: Flo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz