Ciasto czekoladowo-malinowe (blaszka 25x35cm):
1 i 2/3 szklanki mąki
14 łyżek kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g brązowego cukru
100g białego cukru
3 jajka
3/4 szklanki maślanki
1 i 1/2 szklanki wody (lub 1 i 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki przecieru malinowego lub dżemu)
200g masła
1/2 łyżeczki soli
Ganache:
200g czekolady gorzkiej
200ml śmietanki 30%
2 łyżki miodu
Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do dużej miski. Jajka ubić delikatnie z cukrami i maślanką, do połączenia składników. Wodę podgrzewać z masłem i solą (ewentualnie zamiast części wody dodając przecier malinowy) aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie do suchych składników wlać wodę i masło, wymieszać. Na koniec dodać jajka, dokładnie wymieszać. Piec w 190°C (najpierw pod folią, a po połowie czasu bez folii)- ciasto czekoladowe 25-30 minut, a ciasto z dodatkiem malin około 30-35 minut.
Ganache: Śmietankę podgrzewać z miodem, prawie do zagotowania (aż zacznie mocno parować, ale jeszcze nie bulgotać). Następnie wyłączyć gaz, i dodać połamaną w kostki czekoladę. Odstawić na moment aby czekolada zaczęła się rozpuszczać a następnie całość delikatnie mieszać aż do całkowitego połączenia.
Na ostudzone ciasto wylać lekko ciepły ganache, rozsmarować i całość dokładnie schłodzić w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu (najlepiej całą noc). Kroić na małe kawałki, dekorować dowolnie np. malinami lub czekoladą.
talerzyk: Flo
Nie ma za co ;)
OdpowiedzUsuńjest jest, była pyszna:)
Usuńa jakby tak ciasto, zamiast na kakao zrobić na roztopionej czekoladzie...? mmm...?
OdpowiedzUsuńpowinno się udać, z jednej roztopionej tabliczki czekolady (najlepiej roztopionej osobno, ale dodanej podczas miksowania jajek) ale wtedy chyba zrezygnowałabym z dodania musu malinowego- ryzyko zakalca. Smacznego!:)
Usuńpiękne zdjęcia !!
OdpowiedzUsuńdziękuję!:))
Usuń